Αρχική Ενημέρωση Αγώνες Αποτελέσματα Άρθρα Προϊοντα & Υπηρεσίες Φωτογραφίες Βίντεο
High5 NSCoaching Kasimis Training X-treme Stores Top Cycles Triathlon
Άρθρα
16 Νοέ 18 ← πίσω

Δείτε γιατί αυτή η τριαθλήτρια έχει αφιερώσει το Ironman της για να πολεμήσει τον στιγματισμό του εθισμού

Sarah Wassner Flynn, Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος

Δείτε γιατί αυτή η τριαθλήτρια έχει αφιερώσει το Ironman της για να πολεμήσει τον στιγματισμό του εθισμού

 

 

Η Caitlin Martin θα τρέξει το Ironman της Arizona για να τιμήσει το ταξίδι της οικογένειας της μέσα από το σκοτεινό μονοπάτι του εθισμού

 

 

Απ’ έξω, η οικογένεια Martin από το Poughkeepsie της Νέας Υόρκης, βγάζει την εικόνα της τελειότητας. Τέσσερα αδέρφια, γεννημένα με τέσσερα χρόνια διαφορά το καθένα, το καθ’ ένα προικισμένο με ομορφιά και αθλητικά ταλέντα. Το ένα ποστάρισμα στο Instagram μετά το άλλο έδειχνε τα αδέρφια να περνούν τις γραμμές τερματισμού αγώνων τριάθλου και μαραθωνίων με χαμόγελα, αλουμινένιες κουβέρτες στους ώμους τους και μετάλλια να κρέμονται από τους λαιμούς τους. Οι γονείς τους, η Denise και ο Jerry, πάντα εκεί για να υποστηρίζουν τα παιδιά τους με χειροποίητες πινακίδες, τυπωμένα μπλουζάκια και άλλα παρόμοια πράγματα.

 

 

Πράγματι, η οικογένεια Martin είναι τέλεια και οι φωτογραφίες που ανεβάζουν στα social media δεν είναι απλά για επίδειξη. Αλλά λίγους μήνες πριν, η νεότερη κόρη της οικογένειας Martin, η Caitlin, ανεβάζοντας ένα βίντεο αποκάλυψε το μεγαλύτερο μυστικό της οικογένειας: η Denise είναι αλκοολική και πολεμάει αυτή την ασθένεια για δεκαετίες.

 

Με την άδεια της Denis, η Caitlin, 30 χρονών πλέον, αποφάσισε να βγει προς τα εμπρός με τις δυσκολίες της οικογένειας της για να παρουσιάσει όχι μόνο τον αγώνα και την αποφασιστικότητα της μητέρας της – είναι πλέον 9 μήνες καθαρή- αλλά για να σπάσει επίσης τον στιγματισμό που τόσο συχνά περιβάλει τους εθισμούς. Και την Κυριακή, η Caitlin θα το πάει ένα βήμα πιο μπροστά αφιερώνοντας τον αγώνα της στο Ironman της Arizona στην Denise και σε όποιον άλλο δίνει κάποια παρόμοια μάχη.

 

 

Ένας μοναδικός δεσμός

Ίσως επειδή είναι η νεότερη της οικογένειας, ή ίσως επειδή συχνά μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, η Caitlin είχε πάντα έναν ξεχωριστό δεσμό με την μητέρα της.

 

«Είμαστε απλά πραγματικά κοντά. Πάντα ήμασταν», λέει η Caitlin. «Μιλάμε κάθε μέρα. Είναι το πρώτο πρόσωπο που παίρνω τηλέφωνο για να παραπονεθώ για μια κακή προπόνηση ή για να πω ότι είχα μια πολύ καλή μέρα στο ποδήλατο.»

 

Οπότε δεν είναι τόσο μεγάλη έκπληξη που η Caitlin να αναπτύξει μια μυστηριώδη ικανότητα να καταλαβαίνει πότε η μητέρα της είναι νηφάλια.

 

«Ακόμα και όταν είχα πιει ένα ποτό… μόνο μια μπύρα… θα το καταλάβαινε από τη φωνή μου,» λέει η Denise, η οποία είχε πάει σε τουλάχιστον 5 διαφορετικά κέντρα απεξάρτησης από όταν η Caitlin ήταν στο δημοτικό. «Σκεφτόμουν ότι ήμουν τελείως καλά και η Caitlin θα μου έλεγε, “Μαμά, έπινες”. Μπορεί να με διαβάζει σαν ανοιχτί βιβλίο. Αλλά ποτέ δε θύμωνε μαζί μου.»

 

Στα 20 της, η Caitlin πήρε πτυχίο σαν Σύμβουλος εθισμένων ατόμων στο αλκοόλ και στις ουσίες (CASAC) σε μια προσπάθειά της να συνειδητοποιήσει καλύτερα τα προβλήματα της μητέρας της. «Ήθελα να μάθω τι πέρναγε και να το καταλάβω,» λέει. «Μου επέτρεψε να γυρίσω τον διακόπτη. Αντί να της το κρατάω εναντίον της ήμουν σε θέση να κοιτάξω τη μαμά μου και της πω: “Δεν το κάνεις σκόπιμα αυτό στον εαυτό σου και την οικογένεια μας. Είσαι άρρωστη. Αυτό είναι μια ασθένεια.” ».

 

Εκείνη περίπου την περίοδο, η Caitlin ανακάλυψε το τρίαθλο. Και λόγω της παθιασμένης φύσης της, το αγάπησε. Εξαργύρωσε αμέσως κάποια ομόλογα που είχε για να αγοράσει ένα ποδήλατο και ξεκίνησε να τρέχει σε όποιον αγώνα έβρισκε, συχνά με τον αδερφό της, Colin, ο οποίος σύντομα έγινε ένας από τους κορυφαίους age- groupers. Οι αδερφές της, η Meghan και η Kiersten κόλλησαν και αυτές το μικρόβιο των αγωνισμάτων αντοχής επίσης. Η Denise, έγινε η μεγαλύτερη θαυμάστρια και εμψυχωτής τους, χάνοντας αγώνα τους ακόμα και όταν ήταν σε κρίσιμο σημείο του αγώνα της να ξεμπλέξει από τον αλκοολσμό.

 

«Είχαμε αυτές τις επικές στιγμές μαζί. Και υπήρχε πάντα πολλή αγάπη. Αλλά στο τέλος της ημέρας υπήρχε πάντα αυτό το μεγάλο βάρος πίσω μας,» λέει η Caitlin. «Το κρατούσαμε όλοι αυτό το μυστικό για 20 χρόνια.»

 

 


Η απόδραση

 

Για την Caitlin, το τρίαθλο ελάφρυνε το βάρος αυτού του μυστικού. Χρησιμοποίησε τους αγώνες σαν μια συναισθηματική έξοδο και προπονούνταν μέσω της πνευματικής οδύνης που περνούσε βλέποντας τη μητέρα της να υποφέρει.

 

«Έτρεχα μακριά από τον δικό μου πόνο,» λέει. «Δεν είμαι ο τύπος που θα βγάλει στη φόρα τα συναισθήματά του. Αλλά ήταν δύσκολο για μένα. Ένιωσα σαν να είχα δώσει τα πάντα στη μητέρα μου και είχα αφιερώσει τόσο χρόνο για να τη βοηθήσω και να τη σώσω. Αλλά ήταν τόσα αυτά που μπορούσα να κάνω. Δεν μπορείς να σώσεις κάποιον από τον εθισμό όταν ο ίδιος δε θέλει να βοηθηθεί.»

 

Πριν ένα χρόνο, η Caitlin ξεκίνησε να σκέφτεται το Ironman της Arizona. Ο αγώνας στο τέλος ης σεζόν συνδυαζόταν καλά με το πρόγραμμά της και η επίπεδη διαδρομή ταιριάζει με το προφίλ της ως αθλήτρια. Αλλά θα υπήρχε διπλός σκοπός για αυτό το συγκεκριμένο event.

 

«Ήθελα να απελευθερώσω τον εαυτό μου με κάποιον τρόπο,» λέει η Caitlin. «Δηλώνοντας συμμετοχή στον αγώνα της Arizona είχα ένα χρόνο να προπονηθώ, ένα χρόνο να επικεντρωθώ σε κάτι άλλο. Τα πράγματα ήταν πραγματικά δύσκολα για τη μητέρα μου και δεν ήταν τίποτα που μπορούσα να κάνω. Η Arizona θα ήταν ο απόλυτος αγώνας απόδρασης για μένα.»

 

 

 

Η είσοδος του Herren και η μεγάλη αλλαγή

Η Caitlin δεν το είδε να έρχεται, αλλά η Denise θα άλλαζε αυτά τα σχέδια. Τον Φεβρουάριο, αυτή και ο Jerry πήγε σε μια εκδήλωση του Chris Herren, πρώην παίχτη του NBA και motivational speaker, στο σχολείο που διδάσκει η Meghan. Ήταν κάτι στον Herren που μάγεψε την Denise. Όπως αφηγούνταν την προσωπική του ιστορία αισθάνθηκε ότι μίλαγε κατευθείαν σε αυτή.

 

 

 Όπως αποδείχθηκε, ο Herren ήταν έτοιμος να ανοίξει ένα κέντρο ευεξίας (Wellness Center) μετά από ένα μήνα, και η Denise ήθελε να είναι εκεί. Ήταν το πρώτο άτομο που εγγράφτηκε.

 

 

Το χρονικό διάστημα που πέραση η Denise στο Κέντρο Ευεξίας του Herren, σε ένα τεράστιο σπίτι πέντε στρεμμάτων στο Seekonk της Μασαχουσέτης, ήταν αυτό που άλλαξε τα πάντα. Η προσέγγιση του Herren για να καταφέρει να ξεφύγει από τον εθισμό, κατά την οποία ενθαρρύνει την ανακάλυψη του εαυτού του καθενός, κάτι το οποίο ξεσκέπασε το βαθύτερο αίτιο του εθισμού της, που της επέτρεψε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους.

 

«Στο παρελθόν, θα πήγαινα σε προγράμματα αποτοξίνωσης και θα έφευγα, λέγοντας τους αυτό που ήθελαν να ακούσουν, και σκέφτονταν, ‘είναι εντάξει’. Μετά θα έπινα ξανά λίγες βδομάδες μετά,» λέει η Denise. «Ο Chris δε θα με άφηνε να ξεφύγω με αυτό. Ποτέ δεν σκέφτηκα και δεν αντιμετώπισα το ‘Γιατί;’. Γιατί δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αλκοόλ; Αυτός (ο Chris) με βοήθησε να το καταλάβω.»

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Denise σημείωσε την 9η εβδομάδα νηφαλιότητας. Έχει ξαναυπάρξει νηφάλια, αλλά η οικογένεια πιστεύει πως η Denise είναι πιο αφοσιωμένη και πιο υγιής από ποτέ. Κάθε βδομάδα πηγαίνει σε συναντήσεις υποστήριξης και ξεκίνησε ποδήλατο το καλοκαίρι. Μερικές φορές μάλιστα έκανε ποδήλατο δίπλα στην κόρη της. Ακόμα τσεκάρεται από τον Herren, ο οποίος τηλεφωνεί συχνά.

 

«Ακόμα και αυτά τα 30 δευτερόλεπτα, ‘Γεια, πως είσαι σήμερα;’ Είναι αυτό που χρειάζεται,» λέει η Caitlin. «Η δυνατή σύνδεση που μοιράζονται είναι πολύ σημαντική για την αποκατάστασή της.»


 

 

Διαδίδοντας την ιστορία

Με την υγεία της Denise να βελτιώνεται διαρκώς, το Ironman Arizona δε θα είναι πια ο τρόπος γα την Caitlin να ξεφύγει από τα προβλήματα της οικογένειάς της, αλλά περισσότερο ένας τρόπος για να τιμήσει αθόρυβα το ταξίδι τους. Και, επίσης, ένας τρόπος να προσφέρει κουράγιο σε αυτούς που δίνουν μια παρόμοια μάχη. Έκανε το πρώτο βήμα δημοσιεύοντας το βίντεο για την μητέρα της, το οποίο πόσταρε για τα 30α γενέθλιά της. Η ανταπόκριση που έλαβε από τότε ενθάρρυνε τη Caitlin να συνεχίσει να μοιράζεται την ιστορία τους.

 

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι με πλησίασαν λέγοντας μου πόσο πολύ τους άγγιξε η ιστορία μας,» λέει η Caitlin. «Επίσης, κατάφερα να φέρω σε επαφή αρκετές οικογένειες με τον Herren και ευτυχώς τους βοήθησε όπως βοήθησε και τη μητέρα μου.»

 

Η Caitlin είναι επίσης ambassador του Herren Project, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης αφιερωμένη στο «ένα άτομο, μια οικογένεια» προσέγγιση στην απεξάρτηση από το αλκοόλ και τις ουσίες. Έχει καταφέρει μέχρι τώρα να μαζέψει 5000$ για τον σκοπό αυτό.

 

Αυτό το Σαββατοκύριακο, η Denise θα είναι στο Tempe, για να στηρίξει, όπως πάντα, την Caitlin. Και ανεξαρτήτως τι δυσκολίες θα προκύψουν μέσα στην ημέρα, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η κόρη της θα κατακτήσει αυτόν τον αγώνα με την ίδια αποφασιστικότητα και το ίδιο πάθος που αντιμετωπίζει τη ζωή.

 

«Η Caitlin έχει τόση δύναμη και τόσο ισχυρή θέληση και αυτό φαίνεται σε ό, τι και να κάνει,» λέει η Denise. «Ποτέ δε με παράτησε. Κρατάω τις ελπίδες και τα όνειρά μου χάρη σε αυτό που είναι και σε όλα αυτά που κάνει.»

 

Πηγή: www.triathlete.com
Συγγραφέας: Sarah Wassner Flynn
Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος

 

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Garmin FR family

Pontevedra Multisports

Swimming Shop

Zone3

Energy Races

Triathlon Hellas

nutrinews

Το trinews.gr είναι ένα portal αφιερωμένο στο τρίαθλο, με ειδήσεις, αγώνες και άρθρα - Όροι Χρήσης - Επικοινωνία: info [at] trinews [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - FitnessPulse.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News