Αρχική Ενημέρωση Αγώνες Αποτελέσματα Άρθρα Προϊοντα & Υπηρεσίες Φωτογραφίες Βίντεο
High5 NSCoaching Kasimis Training X-treme Stores Top Cycles Triathlon
Ενημέρωση
12 Μάρ 20 ← πίσω

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα στα γυμναστήρια λόγω κορωνοϊού

Έπειτα από τις εισηγήσεις του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε γυμναστήρια, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες.
Η Περιφέρεια Αττικής κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής του ΙΣΑ ζητά να διακοπεί άμεσα η λειτουργία των γυμναστηρίων και όλων των χώρων αθλητικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στις οικίες τους


 

Γ. Πατούλης: «Για την καλύτερη προστασία των πολιτών συστήνουμε την επέκταση των προληπτικών μέτρων και σε άλλους χώρους υψηλών συναθροίσεων και τονίζουμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην έννοια της ατομικής ευθύνης»

Η Περιφέρεια Αττικής κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής του ΙΣΑ και με βάση τα τελευταία δεδομένα για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, ζητά επέκταση των μέτρων και σε άλλους χώρους που συγκεντρώνουν κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά να κλείσουν τα γυμναστήρια, οι Σχολές Πολεμικών Τεχνών και όλοι οι κλειστοί χώροι στους οποίους υπάρχει αθλητική δραστηριότητα και συνωστίζεται κόσμος σε συνθήκες που δεν μπορούν να τηρηθούν τα αυστηρά μέτρα υγιεινής.
Παράλληλα απευθύνει αυστηρή έκκληση στους γονείς να κρατάνε τα παιδιά στις οικίες τους και να αποφεύγουν μπαρ και καφετέριες.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι κάθε είδους δράση που αφορά στο συνωστισμό πολιτών θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση μέριμνα για να διακοπεί η λειτουργία των χώρων που πιθανώς να συνωστίζονται οι νέοι ειδικά τώρα που έκλεισαν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, όπως είναι για παράδειγμα τα γυμναστήρια  .Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος ατομικής ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους νέους να μην πηγαίνουν σε χώρους που επικρατεί συγχρωτισμός όπως είναι για παράδειγμα τα μπαρ και οι καφετέριες. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα η πρόληψη που μπορεί να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού. Όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε για να προστατέψουμε την υγεία και τις ζωές μας».


Αναλυτικά τα μέτρα του Υπουργείο Υγείας :


ΘΕΜΑ: «Μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2 σε χώρους γυμναστηρίων».


Στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων στους χώρους των γυμναστηρίων για την αποφυγή μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19 με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας προτείνονται τα κάτωθι:

Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2 σε χώρους γυμναστηρίων.

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς κορωνοϊού COVID-19 περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό που εργάζεται στους χώρους των γυμναστηρίων, τους αθλούμενους, αλλά ιδιαίτερα στο προσωπικό παροχής υπηρεσιών καθαριότητας. Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης ως εξής :

1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής από τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους:

• Τα αθλητικά παπούτσια πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εντός του γυμναστηρίου και να γίνεται αλλαγή μετά το πέρας του προγράμματος και την έξοδό τους από το γυμναστήριο.
• Οι αθλούμενοι να φέρουν τις ατομικές τους προστατευτικές πετσέτες τις οποίες θα χρησιμοποιούν κατά την ώρα της άθλησης.
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
• Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
• Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων και των αθλούμενων με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.
Οι νιπτήρες για το πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να διαθέτουν υγρό σαπούνι καθώς και θήκη µε χειροπετσέτες μιας χρήσεως ή συσκευή στεγνώσεως των χεριών µε θερμό αέρα. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται συχνά, ιδιαίτερα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Οι υπεύθυνοι των γυμναστηρίων να μεριμνούν για τον εφοδιασμό αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη), εφόσον καθίσταται εφικτό.
Να αποφεύγεται ο στενός συγχρωτισμός με μέριμνα των υπεύθυνων των γυμναστηρίων.
Άτομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να μην συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες μέχρι του πέρατος των συμπτωμάτων.
Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει. Ο περιέκτης με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε ευκρινή θέση στην είσοδο του χώρου καθώς και στους χώρους των αποδυτηρίων και των αποχωρητηρίων. Υπενθυμίζεται ότι η ασφαλέστερη μέθοδος απομάκρυνσης βακτηριδίων και ιών από τα χέρια είναι το σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

2.Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος:

• Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και κατά το δυνατό συνεχή αερισμό όλων των χώρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι αίθουσες και διάδρομοι πρέπει να αερίζονται τακτικά λόγω της παραμονής πολλών ατόμων για πολύ χρόνο, τα δάπεδα και, οι επιφάνειες των χώρων υγιεινής των αποχωρητηρίων (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα με τυπικό απολυμαντικό,
• Οι επιφάνειες επαφής με τα χέρια πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. όργανα γυμναστικής ,πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.
• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης COVID-19.www.eody.gov.gr (Οδηγίες για τον περιβαλλοντικό καθαρισμό μη υγειονομικών μονάδων που έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2)
• Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια και στολή εργασίας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.
• Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

3. Εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων

1. Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.
2. Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στα αποδυτήρια να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χειροπετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.
3. Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.
4. Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. στρώματα, βάρη, λάστιχα, μπάλες κλπ.)
5. Συνιστάται η αποφυγή συγχρωτισμού στις αθλητικές αίθουσες με τήρηση αποστάσεων κατά το δυνατόν 2 μέτρων μεταξύ των αθλούμενων.

Ακολουθούν παραρτήματα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του παρόντος.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
:
πηγή: https://www.zougla.gr/...
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Garmin FR family

Half Marathon EXPO

Authentic Marathon Swim

Swimming Shop

Fitness Awards

Triathlon Hellas

nutrinews

Το trinews.gr είναι ένα portal αφιερωμένο στο τρίαθλο, με ειδήσεις, αγώνες και άρθρα - Όροι Χρήσης - Επικοινωνία: info [at] trinews [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - FitnessPulse.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News