Αρχική Ενημέρωση Αγώνες Αποτελέσματα Άρθρα Προϊοντα & Υπηρεσίες Φωτογραφίες Βίντεο
High5 NSCoaching Kasimis Training X-treme Stores Top Cycles Triathlon
Ενημέρωση
31 Ιαν 19 ← πίσω

Η ITU αλλάζει τους κανονισμούς περί της ελευθερίας έκφρασης του σεξουαλικού προσανατολισμού

Η ITU αλλάζει τους κανονισμούς περί της ελευθερίας έκφρασης του σεξουαλικού προσανατολισμού

 

Οι ερασιτέχνες αθλητές έχουν τεράστια επιρροή στο άθλημά μας. Ο Βρετανός Jack Bristow, 24 χρονών, είναι ένας age- grouper που εκπροσωπεί τη χώρα του σε events της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τριάθλου (ITU). Δεν είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος, αλλά πρωταγωνίστησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα μετά από ένα άρθρο που δημοσίευσε το BBC με τον τίτλο: «Η ITU αλλάζει τον αποκλεισμό λόγω της σημαίας του ουράνιου τόξου, μετά από τις διαμαρτυρίες ομοφυλόφιλων αθλητών.»

 

Ο Bristow που είναι ανοιχτά gay, αναφέρθηκε εκτενώς στο BBC του Ιανουαρίου, που δημοσιεύτηκε μία μέρα μετά από όταν  η ITU, δημοσίευσε μια δήλωση παίρνοντας πίσω έναν αμφιλεγόμενο κώδικα δεοντολογίας για το 2019 που εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το εκτελεστικό συμβούλιο της ITU. Ο αμφισβητούμενος κανόνας έλεγε ότι οι αθλητές πρέπει, «να αποφεύγουν την επίδειξη οποιουδήποτε είδους πολιτικού, θρησκευτικού, σεξουαλικού προσανατολισμού ή φυλετικής προπαγάνδας…».

 

Κατά την γνώμη του Bristow, όπως και κάποιων άλλων, η ελευθερία της έκφρασης – και η σημαία του ουράνιου τόξου, ένα σύμβολο της LGBTQ+ υπερηφάνειας- δέχονταν επίθεση από την ITU. Για την ακρίβεια, το άρθρο του BBC είχε σαν κεντρική φωτογραφία τον Bristow να κρατάει τη σημαία του ουράνιου τόξου μετά από την κατάκτηση της 4ης θέσης στο age group του στο WTS Leeds, τον περασμένο Ιούλιο.

 

«Δεν ήταν πραγματικά θέμα πριν, οπότε δεν ξέρω γιατί εισήγαγαν αυτόν τον κανόνα… Ξέρουμε τα ρίσκα και θα έπρεπε να είναι επιλογή μας,» είπε ο Bristow στο BBC.

 

Τα «ρίσκα», σύμφωνα με εκτιμήσεις από κάποιους, ήταν ότι η ITU υιοθέτησε αυτόν τον κανονισμό για τον αγώνα των World Triathlon Series στο Abu Dhabi, που έχει προγραμματιστεί για τις 8-9 Μαρτίου 2019, όπου η ομοφυλοφιλία διώκεται ποινικά. Όμως όλα αυτά παραμένουν εικασίες καθώς η ITU δεν έχει τοποθετηθεί για τη συγκεκριμένη φήμη. Ωστόσο, η ITU απάντησε σε email του site Triathlete για την συγκεκριμένη φήμη, ότι «ο κανονισμός δημιουργήθηκε για να προστατέψει όλες τις ομάδες από συμπεριφορές εναντίον τους.

 

«Το να βάζουν την περηφάνια μου (pride) στο ίδιο κουτί με τον πολιτικό εξτρεμισμό για τη δικιά μου ασφάλεια είναι προσβλητικό,» δήλωσε ο Bristow στο Outsports στις 18 Ιανουαρίου, 2 μέρες πριν η ITU με ανακοίνωσή της πάρει πίσω τον κανονισμό αυτό. Ο Bristow συνέχισε να δηλώνει δημόσια την αντίθεσή του σε αυτή την καινούρια διάταξη, μαζεύοντας κι όλας υπογραφές στο Change.org με τίτλο «Η ITU πρέπει να ξανασκεφτεί την απαγόρευση της σημαίας του Ουράνιου Τόξου.»

 

Μετά τη δήλωση της ITU στις 20 Ιανουαρίου που υποσχέθηκε την επανεξέταση της πολιτικής της, ο Bristow δήλωσε στο Twitter: «Νίκη…».

 

Η δήλωση της ITU, έλεγε:

 

«Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου (ITU) γνωρίζει για τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα προτείνοντας πως με τον καινούριο της κανονισμό απαγορεύει την σημαία του Ουράνιου Τόξου στα events μας και θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τη θέση μας. Η ITU υπήρξε πάντα υπέρ της ισότητας, της ελευθερίας και του σεβασμού, και ποτέ δε θα έπαιρνε μια τέτοια απόφαση, που θα παραβίαζε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων να εκφράζουν τους εαυτούς τους και να απαγορεύσουν τη σημαία του Ουράνιο Τόξου, εσκεμμένα.

 

Υπό το φώς αυτή της παρεξήγησης, η ITU θα επανεξετάσει άμεσα τους κανονισμούς για να διασφαλίσει ότι το δικαίωμα έκφρασης του καθενός συνεχίζει να υποστηρίζεται  από αυτήν. Η ITU εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι αυτή η ερμηνεία των ενημερωμένων κανόνων θα μπορούσε να έχει επηρεάσει οποιοδήποτε πρόσωπο. Δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση της ITU να υπονομευθεί οποιοσδήποτε από την απόφαση αυτή, η οποία ποτέ δεν προοριζόταν να ληφθεί εναντίον οποιασδήποτε ομάδας ατόμων, ανεξαρτήτως της φυλής τους, της θρησκείας τους ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

 

Η ITU είναι υπερήφανη που είναι ένας οργανισμός που είναι δεν αποκλείει κανέναν από τη δημιουργία της και θα συνεχίσει να είναι έτσι και στο μέλλον.»

 

 

Εκτός από αυτή τη δήλωση, η ITU επαναδιατύπωσε τον κανονισμό, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στις σεξουαλικές προτιμήσεις. Ο κανονισμός πλέον, λέει, ότι οι αθλητές πρέπει «να αποφεύγουν την επίδειξη οποιουδήποτε είδους πολιτικής, θρησκευτικής ή φυλετικής προπαγάνδας…».

 

Πηγή: www.triathlete.com

Συγγραφέας: Toni McAllister, Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος

 

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Energy Duathlon Karpenissi

Garmin FR family

Swimming Shop

Zone3

Energy Races

Triathlon Hellas

nutrinews

Το trinews.gr είναι ένα portal αφιερωμένο στο τρίαθλο, με ειδήσεις, αγώνες και άρθρα - Όροι Χρήσης - Επικοινωνία: info [at] trinews [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - FitnessPulse.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News