Αρχική Ενημέρωση Αγώνες Αποτελέσματα Άρθρα Προϊοντα & Υπηρεσίες Φωτογραφίες Βίντεο
High5 NSCoaching Kasimis Training X-treme Stores Top Cycles Triathlon
Άρθρα
13 Σεπ 13 ← πίσω

Γρηγόρης Σκουλαρίκης Powerman Zofingen 2013 race report - 16ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα …κανονικά!

Γρηγόρης Σκουλαρίκης

απο το προσωπικο blog του Γρηγόρη www.duathlon.gr


Τρίτη συνεχόμενη παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Διάθλου στο Powerman Zofingen και τρίτος συνεχόμενος τερματισμός με βελτίωση θέσης. Αυτή τη χρονιά τερμάτισα 16ος με χρόνο 6:49:39, μια μόλις θέση καλύτερα από πέρσι, αν και έκανα 11 ολόκληρα λεπτά καλύτερο χρόνο.


Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα με βροχή και αέρα στην ποδηλασία, ζέστη και υγρασία στο τρέξιμο, αλλά με την εμπειρία μου από τις προηγούμενες χρονιές, κατάφερα να την κάνω… κανονικά. Η αλήθεια είναι πως δεν πέτυχα τους υψηλούς στόχους μου (επίδοση κάτω από 6:40 και 10αδα), όμως είμαι ευχαριστημένος γιατί παρά τις δυσκολίες και κάποιο μηχανικό πρόβλημα που με ταλαιπώρησε στο ποδήλατο, αντεπεξήλθα στις απαιτήσεις και αυτού του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ειδικά αυτή τη χρονιά ο συναγωνισμός ήταν πιο έντονος από ποτέ με πάρα πολύ μικρές διαφορές.

2013_09_08_run1bΦέτος υπό τις προπονητικές οδηγίες του Βασίλη Κρομμύδα όλα είχαν πάει κατ’ευχήν και ειδικά στην προετοιμασία μου για το παγκόσμιο δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Είχα προετοιμαστεί πολύ καλά και αυτό με έκανε αρκετά αισιόδοξο πως φέτος θα έκανα κάτι πολύ καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Μπορώ να πω ότι πριν τον αγώνα ήμουν ιδιαίτερα ήρεμος ξέροντας κατά βάση τι έχω να αντιμετωπίσω, τι πρέπει να κάνω και πως να το κάνω. Δεν θα μπορούσα να είμαι απόλυτα σίγουρος πως θα πετύχω τους υψηλούς στόχους μου, αλλά με βάση και την εμπειρία μου από τις προηγούμενες χρονιές είχα την αυτοπεποίθηση πως τουλάχιστον θα έβγαζα αυτόν τον αγώνα με σιγουριά.

Το πρωί του αγώνα ο καιρός μας τα έκανε λίγο άνω κάτω, καθώς έβρεχε αντιστρέφοντας εντελώς την εικόνα της προηγούμενης μέρας που είχε ηλιοφάνεια και ζέστη. Η αλήθεια είναι πως κανένας από τους δυο καιρούς δεν θα χαρακτηριζόταν σαν ιδανικός. Σίγουρα πάντως ο βροχερός καιρός θα έπαιζε αρνητικό ρόλο στην ποδηλασία. Ήμασταν τυχεροί πάντως γιατί τουλάχιστον δεν έβρεχε την κρίσιμη ώρα πριν από την εκκίνηση. Κάναμε ζέσταμα και ξεκινήσαμε στεγνοί.

Στο πρώτο τρέξιμο (10χλμ σε δυο γύρους) επέλεξα να πάω αρκετά συντηρητικά. Ακόμα και τα απότομα ανηφορικά κομμάτια δεν ήθελα να ανεβάζω πολλούς παλμούς και να ελέγχω τις δυνάμεις μου για τη συνέχεια. Το πρόβλημα ήταν πως έτσι μου ξέφυγαν κάποιοι αθλητές τους οποίους ίσως θα ήταν καλύτερα να βλέπω στο ξεκίνημα της ποδηλασίας. Δεν ξέρω τελικά αν αυτή η τακτική ήταν σωστή ή λάθος. Σίγουρα μπορούσα να τρέξω πολύ πιο γρήγορα αυτό το πρώτο κομμάτι και να είμαι πιο μέσα στον συναγωνισμό, αλλά τουλάχιστον ακόμα κι έτσι είχα καλό γκρουπάκι. Κυρίως είχα βάλει στο μάτι τον Δανό συναθλητή μου Esben Kasmarck με το οποίο ήθελα να πάμε μαζί και στην ποδηλασία. Ένα πρώτο μικρό λάθος έγινε όταν ο Esben μπαίνοντας στην περιοχή αλλαγών έκανε λάθος σειρά ποδηλάτων. Εγώ ήμουν στον “αυτόματο πιλότο” πίσω του εκείνη την ώρα και τον ακολούθησα. Μόλις αντιλήφθηκα το λάθος … το διόρθωσα άμεσα πηδώντας τα bike rack.

Κάπως έτσι ξεκινήσαμε την ποδηλασία (150χλμ σε 3 γύρους) ενώ είχε αρχίσει ήδη να βρέχει. Ρόλαρα καλά παρά τα νερά και τον κόντρα καιρό στα πρώτα χιλιόμετρα βλέποντας μπροστά και αρκετό κόσμο. Στην πρώτη ανάβαση είχαμε κιόλας πλησιάσει αρκετούς και ένιωθα αρκετά δυνατός, όμως κάπου εκεί διαπίστωσα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στον πίσω τροχό. Κάτι έκανε επαφή και ακουγόταν, ίσως η δαγκάνα του φρένου, ίσως να είχε πάρει λίγο και ο τροχός και να ακουμπούσε στο ψαλίδι ίσως και κάτι που διαπίστωσα μετά … ο τροχός να είχε μαζέψει σκουπιδάκια.

Με αυτό να μου τρώει λίγο το κεφάλι ανεβήκαμε και τη δεύτερη (και πιο δύσκολη) ανάβαση. Έχοντας κάνει μια μικρή διαφορά από το υπόλοιπο γκρουπ, εκεί το είχα ήδη πάρει απόφαση ότι έπρεπε να κάνω μια μικρή στάση να διορθώσω το πρόβλημα. Ακόμα και αν το πρόβλημα ήταν μόνο στο κεφάλι μου… έπρεπε να το βγάλω από εκεί. Τελικά αποδείχθηκε πως όντως και ο τρόχος και η δαγκάνα του φρένου ήθελαν λίγο ίσιωμα … το διόρθωσα και συνέχισα, χωρίς να προλάβουν να με προσπεράσου οι υπόλοιποι από το γκρουπ, οπότε ίσως αυτός ο χρόνος στην πραγματικότητα να μην ήταν καθόλου χαμένος. Έτσι συνεχίσαμε χωρίς πολλά απρόοπτα για τα επόμενα 100 περίπου χιλιόμετρα, αν και από το 40ο χιλιόμετρο και μετά ουσιαστικά είχαμε μείνει εγώ και ο Esben. Κανείς πίσω μας και κανείς μπροστά μας!

2013_09_08_bike3Συνεργαστήκαμε (στα επιτρεπτά πάντα πλαίσια του non-drafting) για περίπου 60χλμ ακόμα. Ξεκινώντας ο τρίτος γύρος της ποδηλασίας, εγώ ήδη αρχίσει να αισθάνομαι σημάδια κόπωσης και δεν ήθελα να ρισκάρω να πιεστώ. Ο Esben φαίνεται πως είχε περισσότερη όρεξη και μου ξέφυγε, αλλά λίγο αργότερα στάθηκε άτυχος γιατί είχε πτώση αφού του βγήκε ένα αυτοκίνητο μέσα στη διαδρομή και έτσι τελείωσε άδοξα γι’ αυτόν ο αγώνας. Χτύπησε αρκετά στον γοφό του, αλλά ευτυχώς όχι πολύ σοβαρά. Μου περνάει από το μυαλό πως θα μπορούσε να ήμουν κι εγώ στη θέση του αν τον είχα ακολουθήσει μέχρι και αυτό το σημείο…

Εγώ εντωμεταξύ συνέχιζα τον τρίτο και πιο δύσκολο γύρο της ποδηλασίας και η βροχή δυνάμωνε. Είχα μείνει πλέον εντελώς μόνος μου, χωρίς να βλέπω κανέναν πίσω ή μπροστά και πλέον επίσημα αρκετά κουρασμένος. Το χειρότερό όμως ήταν πως ο θόρυβος στον πίσω τροχό είχε επανέλθει και δεν ήξερα αν έπρεπε να σταματήσω για έλεγχο ή όχι. Τελικά λίγο πριν την τελευταία και πιο καθοριστική ανάβαση έκανα για δεύτερη φορά στάση. Αυτή τη φορά δεν διαπίστωσα εμφανές πρόβλημα, αλλά μάλλον ο τρόχος είχε μαζέψει τόση μπίχλα λόγω βροχής από τον δρόμο που αυτό ακουγόταν. Ο χρόνος που χάθηκε εδώ ήταν αμελητέος ξανανεβηκα και συνέχισα ώστε να φάω για τρίτη φορά και τη μεγάλη ανάβαση. Άρχισα να κατηφορίζω πλέον ξέροντας πως σε αυτόν τον γύρο είχα χάσει αρκετό χρόνο, αλλά υπέθετα πως αφού δεν με είχε φτάσει κανείς τότε εξακολουθούσα να πηγαίνω σχετικά γρήγορα.

Προσπάθησα στις κατηφόρες και στις ευθείες να κερδίσω λίγο από το χαμένο έδαφος και πάνω στην τελευταία μικρή ανάβαση είδα επιτέλους και κάποιον Ελβετό αθλητή μπροστά μου. Προσπερνώντας και αυτόν έφτανα επιτέλους να ολοκληρώσω και την ποδηλασία. Περιττό να σας πω ότι ήδη οι κάλτσες μου είχαν γεμίσει νερά και είχα ήδη πάρει την απόφαση να κάνω το δεύτερο τρέξιμο χωρίς κάλτσες. Θα ήταν ρίσκο 30χλμ στο βουνό χωρίς κάλτσα, αλλά προτιμούσα να πληγιάσω λίγο τα πόδια μου από το να τρέχω στο “πλαφ-πλουφ”.

2013_09_08_bike1


Με σίγουρες πλέον κινήσεις μπήκα στην περιοχή αλλαγών, έβγαλα κάλτσες φόρεσα παπούτσια και καπέλο και έφυγα για το 2ο τρέξιμο (30χλμ σε 2 γύρους) με τη βροχή να συνεχίζει αμείωτη. Η κούραση ήταν εμφανής, αλλά αισθανόμουν παράλληλα και αρκετά δυνατός ώστε να μπορώ να κρατάω έναν καλό ρυθμό στις συνεχείς και σχετικά μεγάλες ανηφοροκατηφόρες της διαδρομής. Πάταγα καλά στην ανηφόρα και ρόλαρα επίσης καλά στην κατηφόρα κερδίζοντας χρόνο. Τα πόδια μου χωρίς κάλτσες αισθάνονταν πολύ άνετα μέσα στα adidas boost και τα πατήματα μου ήταν αρκετά σίγουρα σε κάθε διαφορετικό πεδίο της διαδρομής, άσφαλτος, πέτρες, χώμα και χορτάρι.

Οι προπορευόμενοι είχαν σκορπίσει μπροστά και μάλιστα με σχετική μεγάλη διαφορά, αλλά είχα βάλει στόχο να περάσω άλλους 2-3 αθλητές μπροστά μου και αυτό κυνηγούσα. Μέχρι περίπου το 20ο χλμ είχα καταφέρει να περάσω 2 ενώ εμένα με προσπέρασε 1. Έβγαλα και την τελευταία δύσκολη ανάβαση και άρχισα να κατηφορίζω με …φόρα προς τον τερματισμό. Ήξερα πως είχα αργήσει λίγο σε σχέση με αυτό που ήθελα, όμως τουλάχιστον ήθελα να σπάσω το 6:50. Παρά τις τόσες ώρες κοπάνημα τα πόδια μου άντεχαν κι άλλο στην κατηφόρα και τα πίεζα. Τελικά έφτασα χαρούμενος στον τερματισμό σε 6 ώρες 49 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα, επίδοση που μου έδωσε και την 16η θέση στην φετινή κατάταξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.


Κατά βάση έκανα αυτό που έπρεπε και είμαι πολύ ευχαριστημένος για αυτό, αν και θα ήθελα κάτι ακόμα καλύτερο γιατί πιστεύω ότι το είχα. Ο αγώνας μου βγήκε αρκετά σίγουρα και παρά την κούραση μπορώ να πω ευχάριστα στο τέλος. Ίσως θα έπρεπε να είχα ρισκάρει περισσότερο από την αρχή, αλλά και πάλι δεν ξέρω πως θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, ειδικά με αυτόν τον καιρό. Παραμένω αισιόδοξος πως θα έχω τις ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια να κυνηγήσω αυτό που θέλω και κάποια στιγμή ελπίζω πως θα το πετύχω. Πιστεύω σε αυτό που κάνω και πλέον έχω γύρω μου πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν σε μένα και θέλω να τους δικαιώσω σε μεγαλύτερες επιτυχίες.

Για άλλη μια χρονιά λοιπόν χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς , σε όλους εσάς δηλαδή βασικά! Από τις χορηγούς εταιρίες Pearl Izumi, Garmin, High5, Xendurance και υποστηρικτές adidas, Active Physiotherapy, World of Bike Shop, trinews.gr ως τους απλούς φίλους που με διαβάζετε και μοιράζομαι μαζί σας τις αγωνίες και τις περιπέτειες μου.

Πρέπει να ευχαριστήσω φυσικά και τους Βασίλη Κρομμύδα και Ζαρίνα Κόπινα (coachingservices.gr) που με βοήθησαν προπονητικά φέτος και με ανέβασαν ένα επίπεδο. Ίσως όλοι μας περιμέναμε κάτι ακόμα καλύτερο από αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά υπό τις συνθήκες που έγινε ο αγώνας και μόνο το γεγονός πως τον έβγαλα με δύναμη, σιγουριά και ευχαρίστηση είναι απόδειξη μεγάλης βελτίωσης. Ίσως την επόμενη χρονιά να είμαι σε θέση να ρισκάρω περισσότερο για το ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

2013_09_08_run2bΚλείνοντας το μεγαλύτερο ευχαριστώ πάει για άλλη μια χρονιά την αδερφή μου τη Χαρά που ήταν όλη μου η υποστήριξη στον αγώνα αναλαμβάνοντας το κρίσιμο κομμάτι της τροφοδοσίας, ενώ η βοήθεια της ήταν υπερπολύτιμη και όλες τις μέρες της τελευταίας εβδομάδας με “τρεχάματα” που της έβαζα. Η ευχάριστη έκπληξη της μέρας ήταν η παρουσία της συναθλήτριας Λουκίας Λουκοπούλου που βρέθηκε και αυτή στο Ζόφινγκεν για να μου συμπαρασταθεί. Να σημειώσω επίσης και την παρουσία του Ανδρέα Γαλανού σαν τεχνικού υπεύθυνου του αγώνα που συμπλήρωσε το ελληνικό τριαθλητικό παζλ στο Ζόφινγεκν. Αν δεν το έχετε καταλάβει, φτιάχνουμε ελληνικό λόμπι σιγά σιγά στην διοργάνωση, οπότε την επόμενη χρονιά κάποιο από εσάς ίσως θα έπρεπε να σκέφτεστε να έρθετε επίσης και να αγωνιστείτε.

Τι εντύπωση μου έχει μείνει λοιπόν, τώρα 4 μέρες μετά? Ήταν ένας καλός και δυνατός αγώνας. Τον πάλεψα και τον ευχαριστήθηκα κόντρα στον καιρό και στον συναγωνισμό. Πήρα άλλη μια καλη θεση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και βελτίωσα τις επιδόσεις μου. Είμαι ευχαριστημένος αν και πιστεύω πως θα μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο. Τώρα όλα καλά και ήρεμα λοιπόν… Όχι όμως τόσο καλά ούτε τόσο ήρεμα ώστε να αισθάνομαι υπερπλήρης. Η προσπάθεια συνεχίζεται και θα επιστρέψω δυνατότερος το 2014…

Η φετινή χρονιά όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα. Στις 29 Σεπτεμβρίου έχουμε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου και στις 10 Νοεμβρίου Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου στην Κλασική Διαδρομή … Συνεχίζω λοιπόν και μέσα στο 2013 … κανονικά!

Τα αναλυτικά αποτελέσματα εδώ:
http://www.triathlon.org/results…_duathlon_world_championships/8696

Γενικό ρεπορτ για τον αγώνα, εδω:
http://www.trinews.gr/item.php?id=839

Πολλές Φωτογραφίες εδώ:
https://www.facebook.com/media..c9d6


Γρηγόρης Σκουλαρίκης
www.duathlon.gr

* Βρείτε με επίσης
Facebook
Instagram - Twitter

2013_09_08_postrace

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Athens Marathon EXPO

Triathlon Hellas

nutrinews

Το trinews.gr είναι ένα portal αφιερωμένο στο τρίαθλο, με ειδήσεις, αγώνες και άρθρα - Όροι Χρήσης - Επικοινωνία: info [at] trinews [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - FitnessPulse.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News