Αρχική Ενημέρωση Αγώνες Αποτελέσματα Άρθρα Προϊοντα & Υπηρεσίες Φωτογραφίες Βίντεο
High5 NSCoaching Kasimis Training X-treme Stores Top Cycles Triathlon
Ενημέρωση
22 Ιαν 08 ← πίσω

Ιδανικό ξεκίνημα της αγωνιστικής χρονιάς με το Schiniathlon.

Με τον καιρό σύμμαχο, 55 αθλητές βρέθηκαν στην γραμμή εκίννησης του χειμερινού Σχίνιαθλου, για να διανύσουν τρέχοντας 5 χιλιόμετρα μέσα στο δάσοςτου Σχινιά, 21,5 χιλιόμετρα ποδηλατώντας στην άσφαλτο, και πάλι 5 χιλιόμετρα στο δάσος. Με τον αγώνα αυτό, δίδεται και η επίσημη έναρξη της αγωνιστικής σεζόν. Και λέμε επίσημη, γιατί αυτή τη φορά ο αγώνας ήταν αναγνωρισμένος και από την Ελληνική ομοσπονδία.

Ο αγώνας

Το πρωί της Κυριακής 20 Ιανουαρίου, ήταν ένα από τα πρώτα “ζεστά” πρωινά των πρώτων Αλκυονίδων ημερών του χειμώνα. Στις 11:15 το πρωί, 55 αθλητές, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο έμπειροι, βρέθηκαν στο Σχινιά για να αγωνιστούν στο χειμερινό Σχίνιαθλο, το οποίο ήταν ένα δίαθλο μικρών αποστάσεων, με 5 χλμ τρεξίματος στο όμορφο δάσος του Σχινιά (με αμμώδες έδαφος), 21,5 χλμ σε επίπεδη άσφαλτο, και ξανά 5 χλμ στο δάσος.

Την εκκίνηση έδωσε η πολυαγαπημένη πλέον Marie με τη θορυβώδη μικρή κόρνα της. Όπως ήταν αναμενόμενο για όσους τον γνώριζαν, πρώτος στο τρέξιμο έφυγε ο Χρήστος Μαυρίκιος, γνωστός στους δρομείς από τις πρωτιές του στους αγώνες ορεινού τρεξίματος και τις επιδόσεις του στον μαραθώνιο. Από πίσω ακολούθησε ο Μυτιληνιός τριαθλητής Γιάννης Μούχος, ένας από τους πολύ καλούς τριαθλητές, που φέτος φαίνεται ότι προπονείται αρκετά καλά και θα δούμε καλές επιδόσεις. Σύντομα ο Μούχος άρχισε να τρέχει δίπλα δίπλα με τον Μαυρίκιο, και έφτασαν μαζί στην περιοχή αλλαγών, με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους, καλύπτωντας τα 5 χιλιόμετρα σε 15 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα! Λίγο μετά έφτασε ο Γιάννης Κοσσένας με ένα επίσης πολύ γρήγορο τρέξιμο στα 16 λεπτά.

Ενάμιση λεπτό αργότερα κατέφτασε και στην περιοχή αλλαγών ο Απόστολος Ζορμπάς, μετά ο Λεωνίδας Αθανασόπουλος και στα 18 λεπτά ο Νεόφυτος Τζουανάκης, έμπειρος βετεράνος τριαθλητής, που ακόμα αποδίδει σε πολύ καλούς χρόνους. Αξιοσημείωτη και η επίδοση της Λουκίας Λουκοπούλου, που καμία σχέση δεν έχει με την Λουκιά Λουκοπούλου που γνωρίζαμε πριν αρκετό καιρό. Πλέον η Λουκία φαίνεται πως προπονείται καλά, και κόντραρε τις επιδόσεις των αντρών στα ίσια. Τερμάτισε το πρώτο 5άρι σε 19 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα, έχοντας χάσει μάλιστα αρκετά δευτερόλεπτα παίρνοντας λάθος δρόμο στο δάσος.

Η έκπληξη στην ποδηλασία ήταν ο Χρήστος Μαυρίκιος, ο οποίος με φανερή απειρία και καθυστέρηση στην περιοχή αλλαγών, τρέχοντας μόλις τον δεύτερο multi-sport αγώνα του, και ποδηλατώντας με απλά αθλητικά παπούτσια (!) κατάφερε και πρόλαβε γρήγορα τον Γιάννη Μούχο που έκανε μία γρήγορη αλλαγή, και στη συνέχεια ποδηλάτησε σε πολύ δυνατό ρυθμό (και με πολύ βαρύ πάτημα :) ....) μπροστά από τον Μούχο, που δεν φάνηκε να έχει πρόβλημα να ακολουθήσει αυτό τον ρυθμό.

Πίσω από τους δύο προπορευόμενους, οι αλλαγές στην κατάταξη έδιναν και έπαιρναν, αφού τιμωρήθηκαν όσοι έτρεξαν με περισσότερη ένταση από αυτή που άντεχαν στο πρώτο 5άρι, καθώς επίσης οι δυνατοί ποδηλάτες κέρδισαν έδαφος.

Μαυρίκιος και Μούχος έφτασαν πρώτοι στην περιοχή αλλαγών με τα ποδήλατά τους. Εκεί φάνηκε η εμπειρία του Μούχου τόσο στο ότι έκανε μία πολύ γρήγορη αλλαγή και έφυγε πολύ πιο γρήγορα από τον Μαυρίκιο, όσο και στο ότι έκανε την απαραίτητη συντήρηση δυνάμεων στην ποδηλασία για να μπορέσει να κάνει ένα γρήγορο δεύτερο 5άρι (16:16) και να νικήσει τον πολύ γρήγορο Μαυρίκιο. Από την άλλη, ο Μαυρίκιος φάνηκε πως δεν είχε προσαρμογές στην μετάβαση από το ποδήλατο στο τρέξιμο, και έτσι αρκέστηκε σε ένα σχετικά αργό γι’ αυτόν τρέξιμο (16:53). Ο Γιάννης Κοσσένας έκανε μία επίσης γρήγορη ποδηλασία, και κατέβηκε τρίτος από το ποδήλατο. Λόγω όμως της δυσκολίας προσανατολισμού μέσα στο δάσος και της μη επαρκούς σηματοδότησης, έχασε το δρόμο του, με αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμο χρόνο, και διαμαρτυρόμενος αρνήθηκε να περάσει την γραμμή του τερματισμού λίγα μέτρα πριν από αυτή. Τρίτος τερμάτισε ο Νεόφυτος Τζουανάκης, με ένα πολύ γρήγορο 5άρι (16:29) σε σχέση με το 1ο  5άρι  (που πιθανολογεί επίσης κάποιο λάθος στη διαδρομή). Πρώτη γυναίκα ήταν φυσικά η Λουκία Λουκοπούλου.

Πιο πίσω έγιναν αρκετές κόντρες με τους σφυγμούς να φτάνουν στα κόκκινα αφού αρκετοί αθλητές τερμάτισαν με διαφορές λίγων δευτερολέπτων.

Η πρώτη εξάδα της γενικής κατάταξης έχει ως εξής:

1 Γιάννης Μούχος 1:07:26
2 Χρήστος Μαυρίκιος 1:08:03
3 Νεόφυτος Τζουανάκης 1:11:27
4 Χρήστος Δήμου 1:14:44
5 Λεωνίδας Αθανασόπουλος 1:14:52
6 Αλέξης Χριστοδούλου 1:15:21

Αγωνιστικά συμπεράσματα

Δυστυχώς σε αυτό τον αγώνα δεν είδαμε αρκετούς καλούς αθλητές του ελληνικού τριάθλου, που προφανώς για τους δικούς τους λόγους δεν θεώρησαν χρήσιμο να συμμετέχουν σε αυτό το δίαθλο, το οποίο είναι η αλήθεια ότι έγινε σε μία περίοδο που οι περισσότεροι αθλητές βρίσκονται στη φάση της βασικής τους προετοιμασίας και ένας τέτοιος μικρός αγώνας απαιτεί υψηλές εντάσεις. Θα περιμέναμε βέβαια τουλάχιστον οι αθλητές των πιο μικρών κατηγοριών να έρθουν να αγωνιστούν, έστω και σε πιο χαλαρή ένταση.

Έτσι δεν μπορούμε να σημειώσουμε κάτι χρήσιμο για το τι θα επακολουθήσει στη φετινή αγωνιστική χρονιά. Μπορούμε όμως να παρατηρήσουμε την πολύ καλή εμφάνιση της Λουκίας Λουκοπούλου, καθώς και την αιφνιδιαστική εμφάνιση του Χρήστου Μαυρίκιου, ο οποίος φαίνεται ότι από την πολύ προπόνηση στα βουνά...σπάει και τα πετάλια. Εάν βελτιώσει και το κολύμπι του, είναι σίγουρο ότι θα δούμε μία πολύ καλή επίδοση στο IRONMAN France στη Νίκαια όπου θα συμμετάσχει φέτος.

Πολλοί ήταν και οι αθλητές που δοκίμασαν για πρώτη φορά να συμμετάσχουν σε δίαθλο, και δεν φάνηκε να το μετανιώνουν. Μερικοί ταλαιπωρήθηκαν λόγω της απειρίας τους και της λάθος κατανομής δυνάμεων, αλλά όπως φάνηκε όλοι το ευχαριστήθηκαν.

Η διοργάνωση

Όλοι ήξεραν τι κλίμα θα συναντήσουν στον Σχινιά, αφού η Marie έχει φροντίσει αυτοί οι αγώνες να γίνονται πρωτίστως για την χαρά του αγώνα, και δευτερευόντως για τις διακρίσεις και τις επιδόσεις. Ο Δημήτρης Μωραϊτης (the boss) για άλλη μια φορά παρείχε τον χώρο της ομώνυμης αθλητικής εγκατάστασης, όπου οι αθλητές άπλωσαν τα υπάρχοντα τους για να κάνουν την τρέλα τους. Και φέτος, με μεγάλη μας χαρά είδαμε και την παρουσία της ομοσπονδίας, η οποία συνεργάστηκε με την Marie, έκανε επίσημο τον αγώνα, και βοήθησε στην ομαλή διεξαγωγή του.

Το διδικαστικό ήταν όπως και τις προηγούμενες φορές άψογο, με τις δηλώσεις να έχουν γίνει απο πριν μέσω διαδικτύου και τους φακέλους με τα νούμερα να περιμένουν έτοιμους τους αθλητές να τους παραλάβουν. Αυτό που προστέθηκε ήταν ένα πέρασμα των αθλητών και από τον Mr Federation, εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Τριάθλου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ο αθλητής είχε διευθετήσει την έκδοση δελτίου.

Η συμβολή της ομοσπονδίας βελτίωσε κατά πολύ τον αγώνα στο θέμα της ασφάλειας, αφού υπήρχε έντονη παρουσία της τροχαίας και υπήρχε πολύ καλή φύλαξη των επικύνδυνων σημείων.

Η τροφοδοσία ήταν επαρκής, αν και ο αγώνας ήταν μικρός και δεν είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις σε τροφοδοσία. Πληθώρα φρούτων, γλυκών και ισοτονικών περίμενε τους αθλητές και στον τερματισμό, όπου παρέλαβαν και το αναμνηστικό τους μπλουζάκι με το μετάλιο.

Κάποια παράπονα ακούστηκαν σχετικά με τη σηματοδότηση στο δάσος, αφού ήταν αρκετοί αυτοί που τελευταία στιγμή καταλάβαιναν ότι πήγαιναν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Γενικά όμως, όλοι οι αθλητές φάνηκαν ευχαριστημένοι, για άλλη μια φορά. Long live Marie!!

Σαν triathlon geeks βέβαια, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τρία πράγματα που θα πρέπει να γίνουν με την πρώτη ευκαιρία:

1. Δημιουργία μίας πραγματικής περιοχής αλλαγών, με σταθέρες θέσεις τοποθέτησης ποδηλάτων. Κάποιοι έπρεπε να πηδάνε πάνω από ποδήλατα και σκαλοπάτια για να πάρουν το ποδήλατό τους, και εάν στο μέλλον αυξηθούν οι συμμετοχές, πραγματικά δεν θα χωράνε τα ποδήλατα.
2. Τοποθέτηση κώνων στη διαδρομή όπου γίνεται η ποδηλασία και κυκλοφορούν παράλληλα αυτοκίνητα. Με 55 αθλητές που είχαν διαφορές μεταξύ τους δεν εμφανίστηκε πρόβλημα, αλλά εάν οι αθλητές γίνουν 100 και τρέξουν αρκετοί καλοί αθλητές που σχηματίζουν γκρουπάκια, θα είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα ατυχήματος από τα αυτοκίνητα που κινούνται παράλληλα.
3. Εξαντλητική σηματοδότηση στο δάσος. Δεν θα ήταν κόπος να μπουν περισσότερες κορδέλες μέσα στο δάσος, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους. Το ότι υπάρχει ένα κίτρινο βέλος πάνω σε ένα δέντρο, δε σημαίνει ότι θα το δει ένας αθλητής που είναι σίγουρα εξαντλημένος και μετά βίας συγκεντρώνεται στην προσπάθειά του.

Πάντως η συνεργασία Ομοσπονδίας και ιδιωτών είναι κάτι που όλοι ήθελαν, και όπως αποδείχθηκε έφερε καλά αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι στο Ανοιξιάτικο τρίαθλο που θα διοργανωθεί στο Σχινιά θα δούμε να ανεβαίνουν οι συμμετοχές, ο ανταγωνισμός και οι επιδόσεις, οπότε θα πρέπει και η διοργάνωση να ανεβάσει και άλλο τον πήχη. Και φυσικά περιμένουμε και το x-poros να γίνει επίσημος αγώνας και να μην το βαφτίζουμε “βόλτα”, και να πολλαπλασιαστούν οι συμμετοχές του (και να τρέχει ο Dr Sapou).

Όπως ακούστηκε από επίσημα χείλη, η Ελληνική Ομοσπονδία προτίθεται να διοργανώσει φέτος περίπου 10 αγώνες, κάτι που εάν γίνει θα είναι εξαιρετικό και θα βοηθήσει τους αθλητές και το άθλημα γενικότερα.

Καλή αγωνιστική χρονιά λοιπόν σε όσους έτρεξαν, αλλά και σε όσους δεν έτρεξαν αλλά προετοιμάζονται.

Αναλυτικά αποτελέσματα στη στήλη Αποτελέσματα. Σύντομα και με φωτογραφίες (τα φιλμ βρίσκονται στον θεοσκότεινο θάλαμο)
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Triathlon Hellas

nutrinews

Το trinews.gr είναι ένα portal αφιερωμένο στο τρίαθλο, με ειδήσεις, αγώνες και άρθρα - Όροι Χρήσης - Επικοινωνία: info [at] trinews [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - FitnessPulse.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News