Αρχική Ενημέρωση Αγώνες Αποτελέσματα Άρθρα Προϊοντα & Υπηρεσίες Φωτογραφίες Βίντεο
High5 NSCoaching Kasimis Training X-treme Stores Top Cycles Triathlon
Ενημέρωση
11 Απρ 20 ← πίσω

Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε στις παραλίες και να μπαίνουμε στη θάλασσα αυτή την περίοδο

Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε στις παραλίες και να μπαίνουμε στη θάλασσα αυτή την περίοδο

 

 

Επιστήμονες πιστεύουν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19, θα μπορούσε να εισέλθει στα παράκτια ύδατα και να μεταφερθεί ξανά στον αέρα κατά μήκος των ακτών

 

 

Η Kim Prather, μια κορυφαία χημικός με εξειδίκευση στην χημεία της ατμόσφαιρας, στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Scripps του Λος Άντζελες, θέλει να βάλει τη φωνή σε κάθε surfer, δρομέα και ποδηλάτη που συναντά κατά μήκος της ακτής του Σαν Ντιέγκο.  

 

 

«Δεν θα έμπαινα μέσα στο νερό ούτε αν μου χαρίζατε ένα εκατομμύριο δολάρια» λέει. Η παραλία, κατά την εκτίμησή της, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για να βρίσκεται κανείς αυτές τις μέρες.  

 

 

Μερικοί επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της Prather, πιστεύουν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19, θα μπορούσε να εισέλθει στα παράκτια ύδατα και να μεταφερθεί ξανά στον αέρα κατά μήκος των ακτών. Πιο συγκεκριμένα η ίδια η Prather ανησυχεί ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να εισέλθει στον ωκεανό από διαρροές και εκροές λυμάτων και στη συνέχεια να επανέλθει στην ατμόσφαιρα.

 

 

Στην έρευνα της, η Prather έχει διαπιστώσει ότι ο ωκεανός αναδεύει όλα τα είδη παθογόνων σωματιδίων και κάθε φορά που ο ωκεανός «φταρνίζεται» με ένα μεγάλο κύμα, ψεκάζει αυτά τα σωματίδια στον αέρα. Πιστεύει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι αρκετά ελαφρύς ώστε να επιπλέει στον αέρα πολύ πιο μακριά από όσο νομίζουμε. Ο κανόνας της σωματικής απόστασης των δύο μέτρων, δηλώνει, δεν ισχύει για τις παραλίες, όπου οι παράκτιοι άνεμοι μπορούν να είναι αρκετά ισχυροί και να εκτοξεύουν τα ιικά σωματίδια.  

 

 

«Δεν πρόκειται να πεθάνετε αν χάσετε λίγες μέρες από το κολύμπι σας αλλά θα μπορούσατε να πεθάνετε αν βρεθείτε μια μέρα με αέρα κοντά στην ακτή» λέει η Prather. «Δεν μπορείτε να δείτε τον ιό, δεν μπορείτε να τον μυρίσετε ... Είναι πραγματικά ένας σιωπηλός δολοφόνος».

 

Επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν αυτή τη στιγμή να μάθουν τα βασικά χαρακτηριστικά του ιού και μέχρι στιγμής ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ούτε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. ούτε οι τοπικοί οργανισμοί υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί με «ψεκασμό» από τον ωκεανό ή ένα παράκτιο αεράκι. Εντούτοις, έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να εξαπλωθεί με σταγονίδια από τα φτέρνισμα και το βήχα και ερχόμενοι σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.  

 

 

Και αν και ο ιός εντοπίστηκε σε λύματα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν κατά πόσο παραμένει μολυσματικός και αν επιζεί στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης.  

 

 

 

 Πηγή: lifo.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Half Marathon EXPO

Triathlon Hellas

nutrinews

Το trinews.gr είναι ένα portal αφιερωμένο στο τρίαθλο, με ειδήσεις, αγώνες και άρθρα - Όροι Χρήσης - Επικοινωνία: info [at] trinews [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - FitnessPulse.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News