Αρχική Ενημέρωση Αγώνες Αποτελέσματα Άρθρα Προϊοντα & Υπηρεσίες Φωτογραφίες Βίντεο
High5 NSCoaching Kasimis Training X-treme Stores Top Cycles Triathlon
Άρθρα
26 Μάρ 20 ← πίσω

Πώς να αποφύγουμε τους μυϊκούς τραυματισμούς

Πώς να αποφύγουμε τους μυϊκούς τραυματισμούς

 

Είναι αλήθεια ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ποδηλάτες είναι οι μυϊκοί τραυματισμοί. Είναι κανόνας ότι σε κάθε άθλημα οι μύες για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες που καλούνται, πολλές φορές  παράγουν  έργο περισσότερο από  όσο μπορούν να ικανοποιήσουν.  Αποτέλεσμα αυτού είναι να επέρχεται ο μυϊκός τραυματισμός οποίος άλλες φορές είναι σοβαρός και άλλες αντιμετωπίζεται εύκολα.  Φυσικά στόχος όλων των αθλητών είναι να προλαμβάνουμε έναν τραυματισμό και όχι να φτάσουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε θεραπεία. Γι’ αυτό τον λόγο παρακάτω θα αναλύσω μερικούς τρόπους πρόληψης των μυϊκών τραυματισμών.

 


1)     Βελτίωση της εμβιομηχανικής του σώματος

Μια σύνθετη έννοια καθώς αποτελείται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά ας μιλήσουμε για την ισορροπία που πρέπει να έχουν οι μυϊκές ομάδες μεταξύ τους.  Οι αντίθετες μυϊκές ομάδες ( ανταγωνιστές μύες) πρέπει να λειτουργούν αρμονικά με μια ισορροπία δυνάμεων μεταξύ τους.  Για παράδειγμα ο τετρακέφαλος μηριαίος είναι ανταγωνιστής με τον δικέφαλο μηριαίο γιατί κάνουν την αντίθετή κίνηση. Στην περίπτωση αυτή εάν ο ένας από τους δύο μύες είναι αρκετά πιο δυνατός από τον άλλον, αυτό χαλάει την ισορροπία μεταξύ τους και γεννάει μυϊκούς τραυματισμούς. Οπότε πάντα πρέπει να εξετάζουμε με ειδικούς επαγγελματίες αν υπάρχει κάποιο τέτοιου είδους πρόβλημα ώστε να αποφεύγουμε έναν τραυματισμό.

Σε δεύτερη φάση η σωστή εμβιομηχανική έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες. Ένας τέτοιος είναι η μη ύπαρξη ανισοσκελίας στα κάτω άκρα. Η ανισοσκελία μπορεί να δημιουργηθεί από διάφορους παράγοντες όπως, σκολίωση,  κάποιο χειρουργείο των κάτω άκρων και άλλους. Η ανισοσκελία μπορεί να είναι αίτιο για αρκετούς μυϊκούς τραυματισμούς καθώς οι δυνάμεις που ασκούνται  στα δύο σκέλη του ανθρώπου κατά το περπάτημα και την άθληση δεν μοιράζονται ισόποσα. Ο κύριος τρόπος για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου προβλήματος είναι το πελματογράφημα. Πιο συγκεκριμένα η ανάλυση των πιέσεων που ασκεί το πέλμα στατικά ή δυναμικά κατά την διάρκεια της βάδισης και του τρεξίματος σε ειδική πλατφόρμα.

Φυσικά η εμβιομηχανική έχει να κάνει και με την σωστή τεχνική την διάρκεια της άθλησης και πιο συγκεκριμένα της ποδηλασίας. Κάθε προπονητής πρέπει να εξηγεί στον αθλητή του τον τρόπο που πρέπει να ποδηλατεί με ασφάλεια για το μυοσκελετικό του σύστημα.



2)     Αθλητικό μασάζ  σε σταθερή συχνότητα

Είναι γεγονός ότι  το αθλητικό μασάζ βοηθάει τους μύες στην αποκατάσταση από τις φλεγμονές που δημιουργούνται στην προπόνηση. Βελτιώνει τους θετικούς παράγοντες της απόδοσης και μειώνει τους αρνητικούς, μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού του συνδετικού ιστού και υποστηρίζει την επούλωση των μαλακών μορίων σε περιπτώσεις τραυματισμού.

Είναι καλό να γίνεται σε συχνή βάση ειδικά από τους αθλητές που καταπονούν πολύ το μυϊκό τους σύστημα.

 


3)     Διατάσεις

Οι διατάσεις έχουν ευεργετική δράση στον ανθρώπινο σώμα καθώς αυξάνουν την ελαστικότητα των μυών, αλλά και την κυκλοφορία του αίματος στους μύες με αποτέλεσμα την άμεση επούλωση από φλεγμονές που δημιουργούνται.

Στο τέλος από κάθε προπόνηση θα πρέπει ο αθλητής να αφιερώνει ένα χρονικό διάστημα για διατάσεις.

 


4)     Παγοθεραπεία

Η παγοθεραπέια έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο ανθρώπινο σώμα και βοηθάει στην άμεση αποκατάσταση από την καταπόνηση και στην πιο γρήγορη επούλωση των τραυματισμών. Είναι καλό να πραγματοποιείται μετά από κάθε προπόνηση τουλάχιστον για 5 - 10 λεπτά την φορά.

 

 

Σύνταξη και επιμέλεια: Αναστάσιος Ψαρογιάννης, φυσικοθεραπευτής

www.physiowellness.gr,    210 6230311

 

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Athens Marathon EXPO

Triathlon Hellas

nutrinews

Το trinews.gr είναι ένα portal αφιερωμένο στο τρίαθλο, με ειδήσεις, αγώνες και άρθρα - Όροι Χρήσης - Επικοινωνία: info [at] trinews [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - FitnessPulse.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News