Αρχική Ενημέρωση Αγώνες Αποτελέσματα Άρθρα Προϊοντα & Υπηρεσίες Φωτογραφίες Βίντεο
High5 NSCoaching Kasimis Training X-treme Stores Top Cycles Triathlon
Άρθρα
30 Μαϊ 19 ← πίσω

Γίνε αεροδυναμικός χωρίς τεστ αεροσήραγγας με αυτά τα απλά κόλπα

Γίνε αεροδυναμικός χωρίς τεστ αεροσήραγγας με αυτά τα απλά κόλπα

 

Δεν μπορείς να κάνεις τεστ σε αεροσήραγγα; Κανένα πρόβλημα!

 

Μια αεροσήραγγα είναι αρκετά ακριβή και σπάνια – και συνήθως είναι κάτι που θα δεις μόνο τους pro να απολαμβάνουν. Ωστόσο, τα οφέλη που μπορείς να πάρεις από την αεροσήραγγα μπορούν να σου γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο και ενέργεια, με τους επιστήμονες και τους μηχανικούς να εξετάζουν κάθε σπιθαμή του ποδηλάτου και του σώματός σου για να έχεις την καλύτερη αεροδυναμικά θέση. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές – είναι μόνο λίγοι από εμάς οι τυχεροί που θα καταφέρουν να μπουν σε ένα από αυτά τα cool μέρη , οπότε γι’ αυτό έχουμε μερικά σημαντικά tips, από τον μηχανικό της Specialized Win(d) Tunnel, Jesse Frank, που έχει βοηθήσει αθλητές παγκοσμίου κλάσης να βελτιώσουν την αεροδυναμική τους στάση, όπως τον Tim Don και τη Sarah True.

 

 

Χρησιμοποίησε το κεφάλι σου

Το κεφάλι αποτελεί τεράστια απειλή για την αεροδυναμική σου θέση, αλλά ίσως δυσκολευτείς λίγο να κάνεις ποδήλατο χωρίς αυτό, οπότε σιγουρέψου ότι θα ρίξεις το κεφάλι σου όσο πιο χαμηλά μπορείς, χωρίς όμως να χάσεις την άνεσή σου. Ο Frank λέει: «Το κεφάλι έχει περίεργο σχήμα και δεν είναι καθόλου αεροδυναμικό. Δε θες να είναι σαν περισκόπιο σε υποβρύχιο, να σηκώνεται συνέχεια, οπότε μείνε όσο πιο χαμηλά μπορείς.»

 

 

Σήκωσε τους ώμους σου

Οι ώμοι δημιουργούν μεγάλη μετωπική αντίσταση. Για να καταφέρεις να κινείσαι έχοντας τη λιγότερη αντίσταση που γίνεται από τον αέρα, πρέπει να ελαττώσεις το άνοιγμά του (δηλ. το πλάτος τους) χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει η άνεσή σου πάνω στο ποδήλατο. «Κάτι τόσο απλό όσο να σηκώσεις τους ώμους σου, εστιάζοντας απλά στο να φέρεις τους ώμους σου όσο πιο κοντά μπορείς μεταξύ τους όταν ποδηλατείς, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό», λέει ο Frank.

 

 

Η άνεση είναι το παν

Η αεροδυναμική πάνω στο ποδήλατο είναι σημαντική, αλλά η σημαντικότητα αυτή χάνεται αμέσως αν δεν είσαι άνετος πάνω σε αυτό. Ο Frank εξηγεί ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι όταν ένας αθλητής φεύγει από μια συνεδρίαση αεροσήραγγας  ίσως χρειαστεί να δουλέψει την ευλυγισία του και την ευκινησία του για να πετύχει μια καλή αεροδυναμική θέση, ή ότι δε θα έχει μια τόσο επιθετική θέση ώστε να είναι άνετος. «Αν δεν είσαι άνετος τότε θα σηκώνεσαι από την αεροδυναμική θέση κάθε 20 λεπτά, κάτι το οποίο δε θέλουμε καθόλου, καθώς είναι ακριβώς το αντίθετο του αεροδυναμικού. Όταν κάποιος έρχεται πρώτη φορά στην αεροσήραγγα, δοκιμάζουμε διάφορα ύψη για τη θέση των χεριών για να είναι όσο πιο άνετα γίνεται. Όταν βρίσκουμε την άνετη θέση, μετά προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα πάντα γύρω από αυτή.

 

 

Ο εξοπλισμός

«Η πιο εμφανής επιλογή εξοπλισμού για να βελτιώσεις την αεροδυναμική θέση είναι να επενδύσεις σε ένα ποδήλατο χρονομέτρου (TT bike)», λέει ο Frank. Τα ποδήλατα χρονομέτρου έχουν σχεδιαστεί με κύριο γνώμονα την αεροδυναμική και θα σε βοηθήσουν να κάνεις ένα γρηγορότερο ποδηλατικό σκέλος. Τα περισσότερα είναι αρκετά ακριβά, οπότε καλύτερα κάνε την ερευνά σου πριν δώσεις τα λεφτά. Επίσης, τα ποδήλατα χρονομέτρου δεν επιτρέπονται σε όλους τους αγώνες, αλλά μόνο σε αυτούς που επιτρέπονται το drafting (κολλητήρι).

Οι τροχοί σου και το κράνος σου επίσης, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αεροδυναμική σου, οπότε σκέψου να επενδύσεις ίσως και σε τροχούς με φαρδύ προφίλ και κάποιο αεροδυναμικό κράνος.

 

 

Βάλε τα κολλητά σου

Τα ρούχα που φοράς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αεροδυναμική σου. Τα Skinsuits είναι τα πιο διαδεδομένα στις κούρσες τριάθλου μεγάλης απόστασης και υπάρχει πολύ καλός λόγος γι’ αυτό: Σε κάνουν γρηγορότερο!

«Φορώντας ένα Skinsuit θα σε βοηθήσει σίγουρα να βελτιώσεις την αεροδυναμική σου» λέει ο Frank. «Αλλά πρέπει να είναι πραγματικά κολλητή και εφαρμοστή, χωρίς ραγιάδες και μαζέματα, και ιδανικά να έχει μανίκι (να μην είναι δηλαδή αμάνικη).

 

 

Ξυρίσου!

Μπορεί για κάποιους να φαίνεται προφανές, αλλά τα τεστ σε αεροσήραγγα έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι το ξυρισμένο δέρμα είναι κατά πολύ πιο γρήγορο από το τριχωτό – οπότε σκέψου να ξυρίσεις τα πόδια σου ακόμα και τα χέρια σου εάν θέλεις πραγματικά να βελτιώσεις την αεροδυναμική σου.

 

Πηγή: www.triathlete.com

Συγγραφέας: Emma Kate Libury

Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος  

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Athens Marathon EXPO

Triathlon Hellas

nutrinews

Το trinews.gr είναι ένα portal αφιερωμένο στο τρίαθλο, με ειδήσεις, αγώνες και άρθρα - Όροι Χρήσης - Επικοινωνία: info [at] trinews [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - FitnessPulse.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News