Αρχική Ενημέρωση Αγώνες Αποτελέσματα Άρθρα Προϊοντα & Υπηρεσίες Φωτογραφίες Βίντεο
High5 NSCoaching Kasimis Training X-treme Stores Top Cycles Triathlon
Άρθρα
25 Απρ 19 ← πίσω

Tips για να προσομοιώσεις την ημέρα του αγώνα στην προπόνησή σου

Tips για να προσομοιώσεις την ημέρα του αγώνα στην προπόνησή σου

 

 

Η καλύτερη περίοδος να πειραματιστείς με νέο εξοπλισμό, στρατηγικές αγώνα και απλά να είσαι άνετος και να έχεις αυτοπεποίθηση είναι αρκετά πριν την ημέρα του αγώνα. Αυτά τα tips θα σε βοηθήσουν να προσομοιώσεις την ημέρα του αγώνα στην καθημερινή σου προπόνηση.

 

Τίποτα καινούριο την ημέρα του αγώνα

Πιθανότατα έχεις ακούσει αυτό το αξίωμα. Αλλά προσομοιώνοντας ένα τρίαθλο κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου είναι η τέλεια στιγμή να δοκιμάσεις τα καινούρια σου γυαλάκια, να δοκιμάσεις να βγάλεις τη στολή σου γρήγορα, να πειραματιστείς να αφήσεις τα ποδηλατικά σου παπούτσια ή να φορέσεις χωρίς κάλτσα τα αγωνιστικά σου παπούτσια.

 

Προγραμμάτισε την προπόνηση όπως προγραμματίζεις τον αγώνα σου

Όπως και την ημέρα του αγώνα, προγραμμάτισε την προσομοίωση του αγώνα σου. Αν είσαι στο σπίτι, φτιάξε την τσάντα σου νωρίς. Το βράδυ πριν κάνεις αυτού του τύπου την προπόνηση, μην ξεχάσεις να ετοιμάσεις την διατροφή σου για την προπόνηση και τα μπουκάλια για την ενυδάτωσή σου, όπως και οποιοδήποτε άλλο εξοπλισμό που πιθανόν να κρατάς αποκλειστικά για την ημέρα του αγώνα.

 

Περισσότερη διασκέδαση εάν το κάνεις μαζί με φίλους

Φέρνοντας ένα δύο φίλους ή ακόμα και περισσότερους μαζί σου δε θα προσθέσει μόνο το στοιχείο της συντροφικότητας και θα κάνει την προπόνησή σου να περάσει πιο γρήγορα, αλλά θα προστεθεί και μια ανταγωνιστική ατμόσφαιρα, ακριβώς όπως θα τη βιώσεις την ημέρα του αγώνα.

 

Ο συγχρονισμός είναι (σχεδόν) τα πάντα

Μην κάνεις μια πραγματικά σκληρή προπόνηση την εβδομάδα πριν από τον αγώνα- θα ρισκάρεις να μην αναρρώσεις πλήρως από αυτήν και έτσι να μην καταφέρεις να αποδώσεις την ημέρα του αγώνα. Κάνε την προσομοίωση του αγώνα 6 ή ακόμα και 7 εβδομάδες πριν από τον αγώνα- στόχο σου, και επανέλαβε τη 3 με 4 εβδομάδες μετά – πάλι τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν τον αγώνα- για να αξιολογήσεις τη βελτίωσή σου και να ενισχύσεις τις ικανότητές σου.

 

Εάν προετοιμάζεσαι για αγώνα Half ή full Ironman, ίσως θες να περιορίσεις τις προσομοιώσεις στο μισό ή στο ένα τρίτο της απόστασης του αγώνα έτι ώστε να μπορέσεις να επανέλθεις αποτελεσματικά από αυτή την προπόνηση.

 

 

Στη ζώνη αλλαγής

Φτιάξε τη ζώνη αλλαγής σου και προσπάθησε να αντιγράψεις το περιβάλλον του αγώνα. Με όλο το άγχος την ημέρα του αγώνα θα ήταν καλό να έχεις συνηθίσει την αίσθηση να είσαι σε μια ζώνη αλλαγής, με περιορισμένο και προκαθορισμένο χώρο για τα πράγματά σου και το ποδήλατό σου. Ο χώρος της ζώνης σου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το πλάτος μιας πετσέτας. Είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία να εξασκηθείς στις αλλαγές σου – είτε πριν είτε μετά από το δύσκολο μέρος της προπόνησης.

 

Ζέσταμα

Μην αφήσεις το ζέσταμα. Το σώμα σου πρέπει να είναι προετοιμασμένο εάν πρόκειται να κολυμπήσεις, ποδηλατήσεις ή τρέξεις δυνατά. Κάνε ζέσταμα για την προσομοίωση ό,τι ακριβώς σχεδιάζεις να κάνεις για ζέσταμα και την ημέρα του αγώνα.

 

Γίνε δημιουργικός

Αν δεν έχεις πρόσβαση σε ασφαλή νερά για να κολυμπήσεις open water, προσπάθησε να στήσεις το προπονητήριό σου και ή την ζώνη αλλαγής σου στο πλάι της πισίνας. Εάν κάνεις brick χωρίς κολύμπι και έχεις πρόσβαση σε γήπεδο, προσπάθησε να στήσεις τη ζώνη αλλαγής μέσα στο γήπεδο. Εάν προπονείσαι στο σπίτι (πχ brick από προπονητήριο σε διάδρομο) είναι αρκετά πιο εύκολο να στήσεις μια σωστή ζώνη αλλαγής χωρίς να ανησυχείς μήπως σου κλέψουν κάποια από τα  πράγματα που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις στον αγώνα σου.

Εάν σκοπεύεις να κάνεις το ποδήλατο στον δρόμο, σημάδεψε μια γραμμή Mount/ Dismount ώστε να μπορείς να εξασκηθείς με ασφάλεια και αποτελεσματικά και στην πρώτη και στη δεύτερη αλλαγή. Αν δεν μπορείς να ζωγραφίσεις κάποια γραμμή, κάνε μια νοητή από κάποιο ακίνητο αντικείμενο εκεί κοντά (π.χ. μια κολώνα).

 

 

Κατέγραφε τα αποτελέσματά σου

Εάν κάνεις προσομοίωση του αγώνα, κατέγραψε την προπόνησή σου ώστε να μπορέσεις να αξιολογείς και να εντοπίζεις την πρόοδό σου ή ακόμα να συγκρίνεις τις προπονήσεις αυτές με την απόδοσή σου στον αγώνα. Σημείωσε πώς ένιωθες, τι έκανες καλά και τι θέλεις ίσως να βελτιώσεις. Επίσης, σημείωσε τις καιρικές συνθήκες όπως και όλους τους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή σου. Την επόμενη φορά που θα κάνεις προσομοίωση αγώνα, θα έχεις μια λεπτομερή βάση της προηγούμενης φοράς και μπορείς να προσπαθησεις να ξαναδημιουργήσεις επαναλαμβανόμενα σενάρια.

 

 

Πηγή: www.active.com

Συγγραφέας: Greg Kaplan, Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Athens Marathon EXPO

Triathlon Hellas

nutrinews

Το trinews.gr είναι ένα portal αφιερωμένο στο τρίαθλο, με ειδήσεις, αγώνες και άρθρα - Όροι Χρήσης - Επικοινωνία: info [at] trinews [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - FitnessPulse.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News