Αρχική Ενημέρωση Αγώνες Αποτελέσματα Άρθρα Προϊοντα & Υπηρεσίες Φωτογραφίες Βίντεο
High5 NSCoaching Kasimis Training X-treme Stores Top Cycles Triathlon
Άρθρα
24 Απρ 18 ← πίσω

7 Tips για τους αγώνες που τρέχεις προπονητικά

Scott Fliegelman, Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος

Κάθε χρόνο διοργανώνονται παγκοσμίως αμέτρητοι αγώνες multisport ή κάποιου από τα επιμέρους αγωνίσματα του τριάθλου. Πολλοί είναι οι αθλούμενοι και οι αθλητές που θέλουν να τρέξουν αρκετούς αγώνες μέσα στη σεζόν για προσωπικούς λόγους, λόγω υποχρεώσεων σε χορηγούς ή απλά γιατί θέλουν να αγωνιστούν σε κάποιον από αυτούς τους αγώνες. Όμως, δεν γίνεται να τρέξεις όλους τους αγώνες 100% έτοιμος και φορμαρισμένος, είτε διότι δε θα αποδόσεις αρκετά καλά στον αγώνα- στόχο σου, είτε για τον αυτονόητο λόγο ότι θα κουραστείς πολύ κατά τη διάρκεια της σεζόν σου με αποτέλεσμα την πιθανότητα τραυματισμών να αυξάνεται υπερβολικά αλλά και για ένα σωρό λόγους.

Από την άλλη, δεν είναι λύση να τρέχεις μόνο τον αγώνα- στόχο ή τους αγώνες στόχους σου, χάνοντας την ευκαιρία να αποκτήσεις εμπειρίες ή να νιώσεις τα συναισθήματα που σου γεννούνται πολλές φορές κατά την ολοκλήρωση ενός αγώνα. 

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να τρέξεις τους αγώνες που θες αλλά και να βελτιωθείς πραγματικά είναι να τους τρέχεις προπονητικά. Αυτό σημαίνει ότι θα μπαίνεις στους αγώνες χωρίς έχοντας κάνει φορμάρισμα και όντας αρκετά πιο κουρασμένος από ότι θα έπρεπε. Ωστόσο, ακολουθώντας τα παρακάτω tips θα καταφέρεις να τρέξεις τον αγώνα χωρίς να χρειάζεσαι μια ή δυο εβδομάδες αποκατάστασης και έχοντας κάνει μια πολύ καλή προπόνηση:

 

  • Κάνε καλό στροφάρισμα

Την εβδομάδα του αγώνα, στις ποδηλατικές προπονήσεις, επέλεξε να κάνεις περισσότερες στροφές το λεπτό και να μειώσεις την δύναμη που βάζεις στα πετάλια. Τα watt που θα βγάζεις θα είναι τα ίδια, αλλά τα πόδια σου θα είναι πολύ πιο φρέσκα όταν έρθει η ώρα να τρέξεις και η μυϊκή αποκατάσταση θα γίνει ευκολότερα και πιο γρήγορα.

 

  • Φάε και πιες

Μετά από τις βασικές προπονήσεις της εβδομάδας πριν του αγώνα, φρόντισε να φας και να ενυδατωθείς σωστά για να αποφύγεις να ξεκινήσεις τον αγώνα αφυδατωμένος.

 

  • Επικεντρώσου στην αποκατάσταση

Πήγαινε για ένα μασάζ ή κάνε και μόνος σου μετά από τον αγώνα, ώστε να επανέλθεις γρηγορότερα για τις κύριες προπονήσεις μετά τον αγώνα. Επίσης, μην ξεχάσεις αμέσως μετά τον αγώνα σου να κάνεις καλή αποθεραπεία και καλές διατάσεις.

 

  • Προγραμμάτισε τον αγώνα σου σαν προπόνηση ταχύτητα

Όταν βλέπεις στο προπονητικό σου πρόγραμμα προπόνηση κατώφλι ή VO2max, σκέψου να την αντικαταστήσεις με έναν αγώνα για μια ακόμα υψηλότερης ποιότητας προπόνηση.

 

 

  • Κάνε περισσότερο ζέσταμα

Το πρωί του αγώνα, φρόντισε να ξοδέψεις λίγο περισσότερο χρόνο στο ζέσταμα για να «ξυπνήσεις» καλά τα πόδια που πιθανότατα να είναι κάπως σφιγμένα από την πρόσφατη προπόνηση.

 

 

  • Προσάρμοσε τους στόχους σου

Οι περισσότεροι τριαθλητές θα τρέξουν λίγο ή περισσότερο πιο αργά χωρίς σωστό φορμάρισμα. Γι’ αυτό προσάρμοσε τις προσδοκίες και τη διάθεσή σου, ούτως ώστε να είσαι ευχαριστημένος με την προσπάθειά σου, την τακτική σου και την αποφασιστικότητά σου, χωρίς να περιμένεις να κάνεις ατομικό ρεκόρ ή ένα καλό πλασάρισμα.

 

 

  • Προτίμησε τους αγώνες Sprint απόστασης

Η Sprint απόσταση είναι η καλύτερη απόσταση για να τρέξεις προπονητικά. Και οι Ολυμπιακές αποστάσεις είναι μια χαρά για πιο έμπειρους αθλητές, αλλά οι αγώνες Half Ironman και Ironman είναι αγώνες όπου για να αγωνιστείς πρέπει να κάνεις καλό φορμάρισμα και πλήρη αποκατάσταση. Επίσης, αν θες να κάνεις μια πολύ δυνατή προπόνηση με ένταση και ταχύτητα, καλή λύση είναι και οι αγώνες Super Sprint.Πηγή: www.triathlete.com
Συγγραφέας: Scott Fliegelman, Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Athens Marathon EXPO

Triathlon Hellas

nutrinews

Το trinews.gr είναι ένα portal αφιερωμένο στο τρίαθλο, με ειδήσεις, αγώνες και άρθρα - Όροι Χρήσης - Επικοινωνία: info [at] trinews [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - FitnessPulse.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News